Ben jij overtuigd?

Heb jij overtuigingen? En hoe zie jij die overtuigingen voor je? Welke plaatjes heb jij hier bij gemaakt? En hoe overtuigd ben je eigenlijk?

Je kent de uitspraken vast wel. “ik weet zeker dat….” of “het kan niet anders dan dat…”.
Of “die of dat is vast…”. Of “ik ben zo, ik doe dat altijd” En zo zijn er nog wel een paar te bedenken. Overtuigingen kunnen soms mooie doelen zijn. Soms ontstaan er door overtuigingen mooie discussie. Elkaar proberen te overtuigen van…juist, een overtuiging. Sommige overtuigingen zijn heel jong, anderen zijn al eeuwenoud, van generatie op generatie doorgegeven. Kortom, ze zijn er vele vormen en alom aanwezig.

Heb je er ondertussen een paar voor jezelf kunnen bedenken?
Dan heb ik nog een paar vragen voor je:

Hoe kom je aan deze overtuiging? Is deze van jezelf of in zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op overtuigingen van een ander? Hoe zeker ben je nog van deze overtuigingen? Dat ze ooit waar waren, waar zijn of ooit waarheid zullen worden? Weet je zeker dat ze niet oud en uit de tijd zijn?

Wat heb je er voor over om ze te verdedigen, om ze in stand te houden? Hoeveel wil je er voor geven of wat is er voor nodig om ze in stand te houden? Wat gaat het je werkelijk opleveren en is dat geven en krijgen dan echt in balans?

Ben je dit aan het onderzoeken in privé- of werksfeer en kom je er niet alleen uit? Dan kan systemisch werk een prachtige methode zijn om jou hierbij te helpen. Het helpt je inzicht te krijgen in vragen als deze over jouw overtuigingen. Ben je nieuwsgierig, neem dan eens vrijblijvend contact met mij op.

Energieke groet,

Marcel