Mag het iets bewuster?

 

Afgelopen oud en nieuw is er voor 77 miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Dat bleek een nieuw record. En dat terwijl de discussie over consumentenvuurwerk volop aan de gang is.
Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als alle vuurwerk voor consumenten zou worden verboden. Hoewel ik het mooi vind om naar te kijken (het siervuurwerk dan) vind ik het verder een zinloze traditie die vooral veel schade maakt aan flora en fauna. Ik ben niet per se tegen vuurwerk maar meer voor verandering. Ik denk dat, in goed overleg met iedereen die belangen hebben bij vuurwerk (denk aan producenten en leveranciers), we een prima oplossing kunnen vinden waarin consumentenvuurwerk in enkele jaren kunnen afschaffen

Nadenkend over deze hele discussie vind ik dat we als natie een beetje zijn doorgeslagen in het gebruik van vuurwerk. Waar vuurwerk eerst alleen nog bereikbaar was voor de elite of in gebruik door het leger is het de afgelopen decennia beter bereikbaar geworden voor de consument. Door meer en goedkoper te produceren. Mensen vinden het mooi en producenten en leveranciers verdienen er een mooie cent aan. Maar daarbij verloren we andere dingen uit het oog. Zoals de gevolgen voor veiligheid en milieu.

En dit past natuurlijk mooi in de algemene discussie over hoe wij als mensen omgaan met de aarde. Dat unieke plekje in het universum waar wij als mensen zijn geëvolueerd tot wat we nu zijn. Discussies over Co2 en de opwarming van de aarde, gebruik van giftige stoffen als plastic en pfas maar ook kleinere onderwerpen als uitbreiden, behoud of herstel van de natuur zijn het gevolg van een groter wordende bewustzijn. Gelukkig. En mijn hart maakt een klein sprongetje bij dit besef. Want ik ben voorstander van een groeiend (en dus veranderend) bewustzijn.

Toen ik begon te schrijven aan deze blog had ik de intentie om eens een paar scherpe meningen op papier te slingeren. Ik zag mezelf al staan met een belerende vinger in de lucht. Ik zou schrijven over hoe vuil we met z’n allen wel niet zijn. Maar fijn om te merken dat dat gevoel is verdwenen en ik vooral ook die andere kant wil belichten. En ik draag daar zelf graag aan bij. In mijn werk als coach maar ook gewoon als mens. Voor een bewustmakend inzicht moet je er soms eerst een grote bende van maken…maar soms volstaat een beetje liefde ook.

En dus,

Liefs,

Marcel