Systemisch werk

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord maar weet je nog niet wat het precies inhoudt.
Misschien zit je met jezelf in de knoop of heb je klachten en wil je weten of systemisch werk iets voor jou kan betekenen. 

Graag vertel ik, spiritueel coach Marcel Draaijer, meer over het ontstaan, het systeem en hoe het systemische werk in zijn werk gaat.

De oorsprong van systemisch werk

De Duitse psychotherapeut Bert Hellinger werkte begin jaren vijftig als zendeling in Zuid-Afrika. Tijdens zijn werk werd hij door het systeem van een stam en de rollen daarin zo beïnvloed dat hij tot bepaalde inzichten en overtuigingen kwam.

Na verdere studie in onder andere Oostenrijk en Amerika liet hij al zijn inzichten en ervaringen opnemen in een boek: Zweierlei Glück.
Inmiddels zijn er meer dan negentig boeken van Hellinger verschenen en bestaan er een Hellinger school en een Hellinger instituut in Nederland.


Systemisch werken - Ben Hellinger

Systemisch werken: het unieke systeem van Hellinger

Iedereen maakt onderdeel uit van één of meerdere systemen. In het familiesysteem van Bert Hellinger heeft iedereen zijn of haar eigen rol met de bijbehorende karakteristieke eigenschappen en verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan een vader, moeder, zoon, dochter, maar in het systeem van het individu horen ook oma’s, opa’s, overgrootouders etc. Een familiesysteem kan heel groot zijn.

Alle mensen in het systeem hebben invloed op het systeem van het individu. Het bepaalt hoe je bent gevormd, hoe jouw gedrag is ontstaan.
Bij de invloeden die het individu gevormd hebben, kun je denken aan gebeurtenissen als oorlog, miskramen, verlies van geliefden en andere zaken die een imprint achterlaten in het bestaan van een mens.
Deze, vaak onbewuste, invloeden kunnen bij onjuiste of onvoldoende aandacht een probleem in het systeem worden en zelfs doorgegeven worden van generatie op generatie. De angst van oorlog kan een moeder bijvoorbeeld doorgeven aan haar kinderen, waardoor deze kinderen later heel beschermend zijn naar hun eigen kinderen. Ingeprent gedrag dat eigenlijk niet nodig is.


systemisch werken

Systemisch werk: De praktijk

Bij het systemisch werken wordt naar aanleiding van een vraag een familie opgesteld om zo inzicht te krijgen in relaties, rollen en knelpunten. Bij een opstelling gaan representanten in de rol (energie) van betrokken personen uit de familiestaan.
Representanten kunnen ook voorwerpen zijn, bijvoorbeeld kussens. Het doel is om een familie en haar onderlinge relaties letterlijk in beeld te brengen.

De begeleider ‘leest’ samen met de vraagsteller het systeem en zijn dynamiek en krijgt hierdoor een helder inzicht in wat er zich bewust en onbewust afspeelt. Vooral die onbewuste dynamiek, de energetische ‘onderstroom’, zorgen vaak voor onverwachte maar welkome bewustwordingen en inzichten.
Een begeleider gaat na welke impact gebeurtenissen (trauma’s) op de familieleden hebben gehad en hoe die de onderlinge rollen hebben beïnvloed.

Rollen kunnen verschoven zijn, waardoor relaties niet meer kloppen en het systeem uit balans is geraakt. De bewustwording hiervan en het aannemen van de feiten hierin, kunnen de balans voor het individu herstellen.

Naast familieopstellingen zijn er nog meer onderdelen in het systemisch werken waarmee iemand geholpen kan worden. Denk hierbij aan hulp bij het omgaan met eigen gedachtes en gevoelens. Hoe interpreteer je die? Hoe verwerk je die? Systemisch werken helpt hier ook mee.


systemisch werken - ijsberg

In het systemisch werken van Hellinger zijn er drie belangrijke basisprincipes:

  1. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  2. Alle plekken staan in een rangorde van elkaar
  3. Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

Consulten in mijn praktijk

In mijn systemische coaching kan ik mensen individueel begeleiden, maar ook werk ik met twee mensen of meer als dit nodig is een familie consult. 


Individueel consult

Een inzichtelijk onderzoek naar
jezelf (jouw achtgrond) aan de hand
van mijn systemisch werken.

Meer weten


Spirituele prakijk van Marcel Draaijer

Familie consult

Door coaching en opstelling wordt
jullie communicatie en relatie verbeterd.

Meer weten


Spirituele praktijk Zwolle